Det är lättare att träna en 75 åring än en 35 åring

Daniel Hansson, är kiropraktor med specialisering inom seniorhälsa,  förklarar för oss på Tenilo varför träningen för  seniorer är så viktigt.

Publicerad

Daniel Hansson arbetar som Healthy Ageing Expert på Juno Life AG. Daniel brinner för rörelse och träning och det senaste decenniet har han ägnat stor del av sin arbetstid åt just träning för seniorer. Han var bland annat med i uppstarten av det lyckade projektet ”90-plussarna” i Nacka som syftade till att få personer över 90 år att börja träna.

– Det var ett otroligt spännande och givande projekt där doktor Göran Murvall bjöd in 18 av sina 90+patienter till träning en gång per vecka. På första träffen kom 16 av de 18 inbjudna, det visar att det verkligen finns ett otroligt sug efter den här typen av aktiviteter, berättar Daniel.

Projektet med 90-plussarna blev väldigt lyckat och det togs till slut över av kommunen som fortfarande driver satsningen och det är just den här typen av frågor som Daniel engageras av.

– Träning för seniorer är otroligt viktigt, det finns så mycket att hämta just här både när det gäller välbefinnande för den enskilda t.ex. genom att finnas med i en samvaro men också för oss som samhälle, där vi kan spara mycket pengar på att skjuta på tiden för när en individ behöver samhällsinstanser. Kan vi bara fördröja flytten till ett äldreboende med ett halvår har vi vunnit mycket, beskriver Daniel.

I Daniels träning med seniorer fokuserar han ofta på den träning som är funktionellt viktig hos personen han möter. Det kan t.ex. handla om att kunna gå snabbt över ett övergångsställe eller kunna ställa sig upp på bussen och gå av vid rätt hållplats.

Träning för äldre handlar mycket om att bygga och bibehålla muskler men också om explosivitet för att klara av vardagen.

Daniel Hansson, kiropraktor

“Klarar man inte att gå över ett övergångsställe under tiden det är grön gubbe kommer ens radie minskas rejält. Samma sak gäller att kunna gå av bussen i tid eller ej, här kan man se att träningen ger en otrolig skillnad i vardagen, säger Daniel.”

Men det är inte den “vanliga” lugna träningen i grupp som Daniel förespråkar. Nej enligt Daniel ska det vara hård fysisk träning där man ska sätta höga mål och mäta resultaten.

– Bara för att man är äldre blir man ibland behandlad som ett dagisbarn, där man sitter i grupp och rullar boll, jag blir så frustrerad när jag ser sådant, säger Daniel.

Daniel berättar om en man som han tränade på ett äldreboende och som var dement och aggressiv. Daniel och hans kollegor tränade hård styrketräning med mannen och efter några månader kunde mannen flytta hem igen.

– Det är så förstärkande att jobba med träning för äldre och jag kan se så många framsteg, det gäller bara att våga sätta mål, pusha och peppa för att nå dit, säger Daniel.

Daniel menar att det till och med är lättare att göra framsteg i träningen med äldre.

– En person som är 35 är svårare att träna än en person som är 75. 75-åringen får ofta ett mycket bättre resultat för de är ofta otränade och det behövs lite för att bra resultat ska visas, det är motiverande för både mig och mina kunder, beskriver Daniel.

Daniel ser att det kommer mer och mer krav från anhöriga kring träningen för seniorer, och han tror det kan bidra till att träning för äldre kan komma att prioriteras mer. Men Daniel efterfrågar även mer påtryckning från politiskt håll då han menar att många riktlinjer och lagar gör det svårt att erbjuda träning för äldre.

– Det står i vissa riktlinjer att träningen på ett äldreboende inte ska ha som mål att göra personerna bättre, för kan man bli bättre ska man ju inte bo där. RUT- avdrag är en annan sådan lagstiftning som inte hängt med, här är det t.ex. okej att göra avdrag för att hjälpa någon klä på sig men inte att lära någon klä på sig. Här önskar jag att politiker och vi alla kan se mer holistiskt på människor och deras problem, säger Daniel.

Daniel ser även att det skulle kunna göras mycket med träningen på landets alla äldreboenden.

– Ofta läggs ansvaret för träningen på en sjukgymnast som har 200 äldre i sitt ansvarsområde. Då består träning mest av tråkiga rörelser som ingen känner sig motiverad till att göra. Om personalen ser vinningarna med att träna med sina äldre både för deras arbetsmiljös skull men också för de äldres skull tror jag att vi har vunnit mycket, alla mår bättre av träning, det vet vi, avslutar Daniel.

Vill du veta mer om träning för seniorer på äldreboende?

Välkommen på Tenilos kostnadsfria webbinarium med Daniel Hansson den 10 november kl 11.00-11.45. På webbinariet kommer Daniel ge sina bästa tips på hur du som arbetar inom äldreomsorgen kan träna med äldre. Daniel kommer även ge konkreta övningar samt beskriva i vilka situationer det inte är bra att träna.

Kostnadsfritt webbinarium →

Daniel Hansson

Läs mer